torstai 21. marraskuuta 2013

Vanhanajan arkipiirakka / lihapiirakka pellillä


Ollessani pieni äitini leipoi ja laittaa ruokaa kädenkäänteessä. Yksi lapsuuden herkuistani oli arkipiirakka. Tämä käy niin illanistujaisiin kuin myös arkeen. Ajattelimpas kokeilla ennen joulua tehdä pikku piirakoita. Ne vois olla vähän juhlavampia kuin pellillinen :)

Pohja:

300 g voita
300 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoa
1 3/4 dl vettä

Nypi, sormenpäillä, voi jauhojen kanssa (vehnä- ja leivinjahon). Älä tee tasaista mössöä tässä vaiheessa! Sekoita kylmä vesi joukkoon nopeasti, vain sen verran, että se on sekoittunut. Laita jähmettymään kylmään.

Valmista täyte:


Täyte:

500-700g jauhelihaa
1-2 sipulia
3-5 dl riisiä (keitettyä riisiä ja jos on tähteinä niin aina parempi)
suolaa
pippuria
paprikamaustetta
2-3 kananmunaa
2 dl kermaa (halutessasi)
Öljyä lihan paistamiseen

1 muna voiteluun

Paista jauheliha, pilkottu sipuli ja mausta. Sekoita keitetyn riisin kanssa. Sekoita lopuksi munat ja kerma joukkoon.

Jaa taikina kahtia. Kauli pohjapala (se saa olla isompi kuin päällinen) ja laita se leivinpaperin päälle pellille. Laita täyte pohjanpäälle ja tasoita se. Jätä reunoille pelkkää taikinaa näkyviin useampi sentti. Kauli nyt päällinen ja nosta se varovasti piirakan päälle. Kostuta vedellä pohjan reunat ja käännä ne päällisen reunojen yli. Painele haarukalla taikinat kiinno toisiinsa. Halutessasi voit myös nyppiä sormin reunat kiinni. Voit halutessasi säästää vähän taikinaa ja koristella piirakan pinnan sillä.

Voitele piirakka munalla ja tee haarukalla reikiä pääliseen. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. 



Vinkki: Voit valmistaa pohjan edellis päivänäkin. Taikina kannattaa muotoilla suorakaiteiseksi ja laittaa kelmun sisällä jääkaappiin. Voit täyttää piirakan lohella tai mitä kaapista löytyy. Eksoottisemman saat kun lisäät esim. mozarellajuustoa, oliveja ja basilikaa. Mielikuvitus on vain rajana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti